Otomotiv satış sonrası sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getiren Aftermarket Zirvesi (AFM’25), Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) ev sahipliğinde İstanbul DasDas Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi Maysan Mando, zirvenin Platin Sponsoru olarak yer aldı ve organizasyon kapsamında açtığı stantla da katılımcılara ürün ve hizmetlerini tanıttı.
“Otomotivin Bugünü ve Yarını Otomotivde Kadın”, “Dünyada ve Türkiye Ekonomisinde Neler Oluyor?”, “Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Etkileyen Trendler ve Fırsatlar” gibi çeşitli konuların masaya yatırıldığı zirvenin Özel Oturumunda ise Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı katılımcılarla buluştu.
Etkinlik kapsamında ayrıca OSS Derneği’nin 30. yılı da kutlandı.
SEKTÖRÜN DÖNÜŞÜM SÜRECİNE IŞIK TUTTU
Sektörün geleceğine yön veren trendlerin, yenilikçi yaklaşımların ve iş birliklerinin ele alındığı zirvede Maysan Mando hem sponsorluk desteğiyle sektöre katkı sağladı hem de Satış ve İş Geliştirme Müdürü Vecibe Kaplan Arslan’ın açılış panelindeki konuşmasıyla sektörün dönüşüm sürecine ışık tuttu.
Açılış panelinde söz alan Maysan Mando Satış ve İş Geliştirme Müdürü Vecibe Kaplan Arslan, otomotiv sektöründeki değişim ve dönüşüm sürecini değerlendirerek şirketin stratejilerini paylaştı.
“İHRACAT İÇİN YENİ KAPILAR AÇABİLİR”
Arslan, Maysan Mando’nun 55 yılı aşkın deneyimi ve Güney Koreli HL Mando ile Çukurova Holding iş birliği sayesinde sektördeki gelişmelere hızla adapte olduğunu vurguladı. Ana sanayi ile yakın çalışmanın, yedek parça pazarına hazır çözümler sunmalarını sağladığını belirtti.
Küreseldeki ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin coğrafi avantajlarının yeni fırsatlar yarattığını ifade eden Arslan, “Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir köprü konumunda. Trump’ın yeniden başkan olmasıyla ABD-Çin ticaret savaşları gibi küresel gelişmelerde tarafsız pozisyonumuz, ihracat için yeni kapılar açabilir” dedi.
“ÜRÜN DAYANIKLILIĞI DAHA DA ÖNEM KAZANACAK“
Elektrikli araçlara geçişin amortisör sektörünü doğrudan etkilediğini ancak bu dönüşümün beklenenden yavaş ilerlediğini belirten Arslan, “Elektrikli araçlar için daha hafif, kompakt ve sessiz çalışan amortisör sistemleri geliştirdik. 2035’ten itibaren içten yanmalı motorların azalmasıyla ürün dayanıklılığı daha da önem kazanacak” şeklinde konuştu.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ARTIK BİR TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK”
Maysan Mando’nun 2045 sıfır karbon hedefi olduğunu açıklayan Arslan, “Ana sanayi firmaları artık karbon ayak izini hesaplamayan tedarikçilerle çalışmıyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik artık bir tercih değil, zorunluluk” dedi.
Dijital dönüşümün otomotiv sektörünü ‘mobilite çözümleri sağlayıcısı’ konumuna taşıdığını da belirten Arslan, “CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electric) dünyasına geçişle birlikte firmaların Ar-Ge ve teknoloji yatırımları kritik hale geldi. Biz de bu dönüşümün bir parçası olarak, ‘Değişime ayak uyduran değil, değişime yön verenler kazanacak’ mottosuyla ilerliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.