UTİYAP’tan “Yeni Şehircilik Vizyonu” konulu toplantı

Uluslararası Ticaret, İş İnsanları ve Yatırımcı Derneği’nin (UTİYAP) ‘Bursa’nın Yeni Şehircilik Vizyonu’ konulu toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa sahip olduğu potansiyelle sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın parlayan yıldızı olmaya aday” dedi.

UTİYAP’tan “Yeni Şehircilik Vizyonu” konulu toplantı

UTİYAP üyelerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri ile akademisyenlerin de konuk olarak katıldığı ‘Bursa’nın Yeni Şehircilik Vizyonu’ konulu toplantı Mövenpick Otel’de gerçekleştirildi.

UTİYAP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Yılmaz’ın “UTİYAP Dış Ticareti Geliştirme İş Planı” başlıklı sunumunun ardından konuşan UTİYAP Yönetim Kurulu Başkanı Halil Coşkun, “Güzel ülkemiz, 10 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye kolaylıkla ulaşabilecek bir konumdadır. Kıyasıya bir rekabetin söz konusu olduğu dünya ekonomisinde her ülke dış ticaretini geliştirmek amacıyla mücadele etmektedir. Son dönemde, sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte giderek daha fazla rol üstlendikleri görülmektedir” dedi.

UTİYAP’ın, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması noktasında katkıda bulunmak, birikimlerini ve enerjilerini bu yolda harcamak isteyen iş insanları tarafından Bursa merkezli bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğunu belirten UTİYAP Başkanı Halil Coşkun, “Amacımız; Bursa’ya ve Türkiye’ye yeni ihracatçılar kazandırmak ve ihracat yapanların pazar imkânları geliştirmek yoluyla ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

“ULUSLARARASI BİR ORGANİZASYONA DÖNÜŞECEĞİZ”

İhracatta kalıcı bir başarının, bireysel olarak hareket etmek yerine kurumsal bir yapı altında güç birliği yoluyla mümkün olacağına inandıklarını ifade eden Başkan Halil Coşkun, “Genel merkezi Bursa olan UTİYAP, zamanla başta Ankara ve İstanbul olmak üzere şubeleşmeye giderek ulusal bir organizasyona dönüşecek. Kurumsal yapımızda ayrıca dış temsilciliklerimiz de olacak. Öncelikle Türki Cumhuriyetler olmak üzere, Balkanlar ve Rumeli ile Körfez ülkeleri teşkilatlanacağımız bölgeler olacak. UTİYAP çatısı altında ihracatta nice başarı hikâyelerini sizlerle beraber yazacağımıza inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

BAŞKAN BOZBEY’DEN KENT ANAYASASI ÇAĞRISI

Toplantıya onur konuğu olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent adına böylesine önemli bir toplantı düzenlenmesi nedeniyle UTİYAP Başkanı Halil Coşkun ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

Bursa’nın sahip olduğu potansiyelle sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın da parlayan yıldızı olmaya aday olduğunu ve şehrin mutlaka ortak akılla şehrin geleceğe taşınması gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, “Şehrimizin tüm sorumluluğu hepimize ait. Şehrimizin anayasası niteliğinde olan Çevre Düzeni Planını başlattık. Ortak akılla kent anayasasını oluşturmak zorundayız. Bu konuda atacağımız her adım Bursa’nın gelecekte yaşanabilir bir şehir olması adına olacaktır” dedi.

KATILIMCI VE YAŞANABİLİR ŞEHİR VURGUSU

Başkan Mustafa Bozbey, ülke içinde Bursa’nın; sanayi tarım ve turizm gibi hizmetler sektörlerinde öne çıkan, coğrafi konumu, işgücü kaynakları, turistik ve doğal değerleriyle, nitelikli tarım toprakları, Uludağ’ı ve denizi ile en önemli kentlerden biri olduğunu söyledi.

Katılımcı ve yaşanabilir Bursa oluşturmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Kentsel yaşamın kalitesini artırıp, doğal kaynakları koruyarak, sürdürülebilir yeşil eko sistem içinde, güçlü ekonomisiyle, sanayi, tarım ve turizmde lider bir şehir olmalıyız” diye konuştu.

“2050 VİZYONUNU OLUŞTURUYORUZ”

Bursa’nın artık gelecek hedeflerine göre gelişeceğini de aktaran Başkan Mustafa Bozbey, “Ulaşım, Sanayi, Turizm, Kültür ve Turizm, Demografik Yapı, Sektörel Analizler, Kırsal Alan, Yeşil Alan stratejilerine yönelik master planların yapılması, katılımcı bir süreçle öneriler oluşturularak 1/100.000 ölçekli planın hazırlanarak onaylanması ile 2050 vizyonunun oluşturulması sağlanacaktır. Bu vizyonu oluşturmak biz yerel yöneticilerin görevi olduğu kadar tüm kurum ve kuruluşların da sorumluluğudur” şeklinde konuştu.

ÖNCELİK KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün Bursa için hayati bir konu olduğunu belirterek tüm kesimlere çağrıda bulunan Başkan Bozbey konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Her türlü afete dayanıklı, yeterli sosyal donatı alanlarının sağlandığı, sürdürülebilir yeşil alan stratejisi içinde temiz havanın solunabildiği, güçlü ulaşım akslarıyla planlı ve yaşanılabilir bir kent oluşturmak amacıyla Bursa genelinde kentsel dönüşüm çalışması yapılacaktır.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.

EKONOMİK DURUM ANALİZİ VE BEKLENTİLER

UTİYAP tarafından düzenlenen toplantının ikinci bölümünde ise genel ekonomik durum değerlendirilirken iş dünyasının beklentileri de dile getirildi.

Bu bölümde ilk olarak konuşan DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, UTİYAP’ın vizyon ve misyonun Bursa’ya artı değer katacağına inandığını söyleyerek her zaman yanında olacaklarını belirtti. Bursa’nın gerçek potansiyelini şimdiye kadar yeteri kadar ortaya çıkaramadığını aktaran Başkan Nilüfer Çevikel, planlı ve kolektif çalışmalarla şehrin gerçek gücünü gösterebileceğini ifade etti.

Globalde yaşanan krizin maalesef Türkiye’yi de etkilediğini söyleyen DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, enflasyon hakkında da görüşlerini açıkladı. Başkan Nilüfer Çevikel, enflasyon düzeltmesinin doğru bir adım olduğunu ancak bu düzenlemenin işletmelere ek vergi yükü olarak yansımasının, zaten zor finansman koşulları altında çalışan şirketler için büyük bir tehdit oluşturabileceğinin altını çizdi. Başkan Nilüfer Çevikel, konuşmasının sonunda konukların sorularını cevapladı.

TASARRUFUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Kaya da akademisyen gözüyle ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, tüm dünyada yaşanan ekonomik durgunluğun Türkiye’ye olumsuz yansımaları olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Abdülkadir Kaya, ülkenin toparlanma sürecinde yaşadığı sorunların bir süre daha süreceğini söyleyerek işletmeleri gereken önlemleri almaları konusunda uyardı. Türkiye’nin, yaşanan ekonomik sıkıntıların üstesinden gelme konusunda geçmişte başarılı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Abdülkadir Kaya, mevcut parametrelere bakıldığında bu durumdan kurtulmak için kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri almaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Abdülkadir Kaya, ekonomide beklenen gelişmelere ilişkin görüşlerini ifade ettiği konuşmasının bitiminde konukların sorularını cevapladı.

ÜYELİK BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ

Mövenpick Otel’de gerçekleştirilen toplantıda dernek üyelerine UTİYAP Üyelik belgeleri de verildi. Toplantıda ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel ve Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Kaya’ya UTİYAP Başkanı Halil Coşkun tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2024, 00:19
banner2
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER