Enflasyon muhasebesinin dış ticaret firmaları üzerindeki ilişkisi

Enflasyon muhasebesi, yüksek ve hiper enflasyon dönemlerinde finansal tabloların gerçeğe uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve durumu reel görebilmek amacıyla uygulanan bir muhasebe yöntemidir. Bu yöntem, enflasyonun işletmenin mali durumu ve faaliyet sonuçları üzerindeki etkilerini yansıtmayı amaçlar. Zira enflasyon, işletmelerin finansal raporlamasında önemli sapmalara yol açabilen bir olgudur. Öte yandan enflasyon faiz oranlarının yükselmesine ve yerel para biriminin değer kaybetmesine de neden olabilir. Bu bağlamda da enflasyon muhasebesinin temel amacı; paranın satın alma gücündeki değişiklikleri dikkate alarak mali tabloların daha doğru ve anlamlı bir şekilde sunulmasını ortaya koymaktır.

Dış ticaretin ise, bir ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağladığı yadsınamaz bir gerçektir. Enflasyon muhasebesi dış ticaret firmalarının faaliyetlerini de çeşitli şekillerde etkilemektedir. Örneğin yüksek enflasyon dönemlerinde firmaların karları artıyor gibi görünse de gerçekte kar marjları daralma gösteriyor olabilir. Bununla birlikte enflasyon dönemlerinde ulusal para üzerindeki etkiler döviz kuru dalgalanmaları ile de birlikte dış ticaret firmaları için risk oluşturur. Firmalar enflasyon muhasebesi ile döviz kuru etkilerini de dikkate alarak düzenlemeler yapar. Firmalar maliyet hesaplamalarını gerçek fiyatlar ile yönetirler.

Son dönemlerde geni yankı bulan “enflasyon muhasebesi” konusu “Enflasyon muhasebesi uygulaması, paranın enflasyon karşısında satın alma gücünü gerçek bağlamda göz önünde bulunduruyor mu?” sorusunu akla getiriyor.

Soruya yanıt verirsek; satın alma maliyetinin yükselmesinin göz önünde bulundurulmadığı ortaya çıkmaktadır. Zira dış ticaret firmaları açısında da ithalat maliyetleri artacaktır. Bu durumun oluşturduğu vergi ise, firmaların küçülmesine hatta kapanmasına yol açabilecektir. Zira sermaye yapısı güçlü olmayan firmalarımızın daha fazla vergi ödemesi söz konusu olacak ve firmaların sürdürülebilirliği zorlaştıracaktır.

Türkiye gibi enflasyon geçmişine sahip ülkelerde enflasyon muhasebesine ilişkin uygulamaların yaygınlaştırılması dış ticaretin sürdürülebilirliği açısından önem taşımaktadır. Özellikle işletmelerin stratejik kararlarını da etkileyen hayati öneme sahip bu tarz araçlar firmaların uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini korumalarına yardımcı olacaktır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Musab
Musab - 3 ay Önce

Ülkemizde enflasyon muhasebesinin yaygınlaştırılması gerekiyor