Ülkemiz coğrafi konumu ve jeolojik yapısına baktığımızda deprem gibi doğal afetlere maalesef gebe bir konumdadır. Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş depremi de maalesef ülkemizin tamamını derin bir yasa boğmuş doğrudan yüzbinlerce dolaylı olarak milyonlarca insanımızı etkilemiştir. Tüm Türkiye Cumhuriyeti Halkı olarak depremzede vatandaşlarımıza elimizden gelenin en iyisini yaparak yardım etmeyi kendimize görev edindik.
Türkiye’nin her bir şehrinde depremden etkilenen şehirlere ve vatandaşlara gönderilmek üzere giyinme, barınma, beslenme ve ısınma gibi temel ihtiyaçları karşılamak için toplandık ihtiyaçları topladık, depoladık ve belediye, STK’lar aracılığı ile gönderdik.
Bu kadar büyük bir doğal afette ülke olarak hiç sorgulamadan elimizden gelen tüm yardımı yapmak için seferber olduk ancak her şeyde olduğu gibi koordine olamamak ve bilinçsiz yardım ve lojistik hem yardımların yerine ulaşmasında hem de toplanıp paketlenmesinde büyük eksiklikler ve gecikmelere neden olmuştur. Yollar herhangi bir kurum ve kuruluşla dirsek temasında olmadan araç gönderenler nedeni ile tıkanmış, ivedilikle ulaştırılması gereken ihtiyaçların ulaştırılmasında aksaklıklar oluşmuştur. İnsanlarımız iyi niyetleri ve duydukları üzüntüden dolayı bu gibi yardımlar yapmalarını anlayabiliyoruz ama aslında bazen yarardan çok zarar verebiliyor.
Her ilçe de belediyeler STK’lar bu gibi durumlarda ivedilikle kendi aralarında iletişime geçmelidirler, ilk önce her ilçede yardımların toplanacağı en az 3 ana toplama merkezi belirlenmelidir. Belirlenen merkezler sosyal medya ve duyuru kanallarından açıklanıp ekipler yönlendirilmeli, görüşmelerde belirlenen ihtiyaçlar için her ana depoda bölüm bölüm yer ayrımı yapıldıktan sonra her bölge için en az 2 koordine için ekip şefi belirlenmelidir. Belirlenen ekip şefleri yardım için gelen ekipleri ve gönüllüleri ihtiyaçlar bölümlerine ayrıştırdıktan sonra adeta fabrika üretim bantları gibi sıraya sokmalıdır. Ayrıştırmanın yapıldığı, paketlemenin yapıldığı ve yüklemenin yapıldı gibi 3 kola bölerek ekiplerin birbirleri ile koordineli çalışması sağlanır ve işleyişin daha hızlı ve asgari sorun ile ilerlenmesi sağlanır.
Koordineli sevkiyat yapıldığı için deprem bölgelerine girişlerde araçlar çok az sorunlar ile karşılaşacağı için çok daha acil olarak malzemeler ulaştırılabilir. Deprem bölgelerinde de valilikler, STK’lar ile koordineli bir şeklide çadır sitelerin kurulacağı yerler belirlendikten sonra bu bölgelere yakın yerlerde depremzede ihtiyaç yardım dağıtım bölgeleri belirlemelidir. Gelişi güzel her alanda yardım dağıtılması karışıklığa sebebiyet verecektir. Bu alanlarda dağıtım yapılması insanların ihtiyaçları için nereye gideceğini bilmesini ve depremzedelerin ihtiyaçlarına hızlıca ulaşmasını sağlar.
Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde aslında her saniyenin çok büyük önemi vardır. Bizlerin de bu zamanı en etkin bir şekilde değerlendirmesi önem arz etmektedir. Doğal afetlerin önüne geçemeyiz ama hasarlarını en aza indirgemek bizlerin elinde. Tüm ülkemize geçmiş olsun ve umarım yaşanılanlardan ders çıkarırız. Ölenlerin ailelerine başsağlığı , yaralılara ise geçmiş olsun dilerim. Tüm kalbimiz ve elimizden gelen her destek onlar ile. Geçmiş olsun Türkiyem.