130 ülkeye ihracat gerçekleştirerek Türkiye bayrağını gururla dalgalandıran Elektroteks, her geçen gün büyüyerek sektöründe lider firma olma özelliğini elde etti. Dünyanın en ünlü yatak üretici firmalarının üretim tesislerini kuran Elektroteks Genel Müdürü Osman Güler, “İşimizi yorulmadan ve aşkla yapıyoruz. Bir işi severek yaparsanız ortaya güzel şeyler çıkıyor” dedi.
BULGARİSTAN’DAN BURSA’YA UZANAN BAŞARI HİKAYESİ
Bulgaristan göçmeni olarak 1989 yılında Bursa’ya gelen, kısa bir süre işçilik yaptıktan sonra 1990 yılında Güler Elektronik markasıyla, dokuma makinalarına teknik destek ve servis hizmeti sunan Osman Güler, tekstildeki tecrübesini, elektronik alanındaki uzmanlığıyla birleştirerek 1995 yılında Elektroteks firmasını kurdu.
Bulgaristan’dan Bursa’ya geldiği dönemi anlatan Güler, “Bulgaristan’da elektronik mühendisliği üzerine eğitim aldım. Türkiye’ye geldiğimde 27 yaşındaydım. İlk olarak Kadir Şankaya’nın fabrikasında, dokuma kısmında, elektronikçi olarak çalıştım. Kadir abi benim hayatıma yön veren insanlardan biri oldu. 1990’da Güler Elektronik isimli bir firma kurdum. O dönemler dokuma makinaları Türkiye’ye yeni geliyordu ve çok fazla kişi bu makinaların otomasyon, bilgisayar kısmından anlamıyordu. Burada 1995 yılına kadar 50 çalışanımla birlikte hizmet verdim. O dönem birlikte çalıştığım arkadaşlarımın çoğu, dokuma sektöründe Sahabet hizmet veren firmaların sahipleri oldular. O dönemler birlikte iş yaptığım, tekstil sektörünün köklü isimleri beni hala Elektronikçi Osman olarak bilir” diye konuştu.
Elektroteks ile birlikte 2000’li yıllarla birlikte yatak sektörü ve yatak makinaları imalatına girdiğini söyleyen Osman Güler, “Sektörümüzde dünyanın en büyük firmasıyız ve bu işin merkezindeyiz. Çok fazla işi bir arada yapıyoruz ama en büyük gücümüz yazılımımızı da kendimizin hazırlaması. Üretim tesislerinin yazılımlarının Pashacasino tamamını Bursa’da geliştiriyoruz. Bu yüzden makinalara çok fazla fonksiyon ve detay katabiliyoruz” şeklinde konuştu.
YATAK ÜRETİMİNDE ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMALARI
Yatak sektöründeki firmalara, Endüstri 4.0’a uygun üretim tesisleri kurduklarını belirten Güler, “Yatağın ilk levhasını (etiketini) koyduktan, tıra yükleyene kadar giden süreci yönetebilen A’dan Z’ye komple tesisler hazırlıyoruz. Yataklar, kullandığımız elektronik etiketlerle, fabrikadaki üretim istasyonlarını geziyorlar. Makinalar etiketleri okuyarak, ayarlarını ona göre yapıyor. Yataklar daha sonrasında depoya gidiyor ve tıra kadar taşınıyor. Bir cep telefonundan, günde 3 – 4 bin yatak üreten tesislerin takibini kolaylıkla yapabiliyorsunuz” dedi.
Müşterilerinin Elektroteks’e büyük güven Sahabet duyduğunun altını çizen Güler, bu güveni şu bonus veren siteler sözlerle ifade etti; “Biz müşterimize mevcut üretimdeki bir ürünü değil, onlara uygun bir ürün imal ettiğimiz için global birçok firmayla ve Türkiye’nin güçlü yatak üreticileriyle iş birliği içerisindeyiz.”
ROBOTLAR ÜRETİME KATILACAK
Yatak sektöründe öncü bir firma olarak, “Sektörde bütün yenilikleri, inovasyonun yüzde 70’ini biz yapıyoruz” diyen Güler, yatak üretiminde robot teknolojisini kullanmayı hedeflediklerini söyledi. Güler, “Robotlar cam, saç ve plaka gibi ürünleri rahatlıkla taşıyabiliyor. Ancak bizim kullandığımız esnek malzemeleri taşımakta sıkıntı yaşıyorlar. Biz ciddi Ar-Ge çalışmalarıyla, üretime robot teknolojisini entegre etmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle üretim bandında yüzde 50 daha az kişi çalışacak. Biz bu projenin ilk uygulamasını, bu yılın sonunda Polonya’da bir fabrikada gerçekleştireceğiz. Bunun dışında robotlu üretim tesisi yapmak için anlaştığımız sekiz firma daha var” diye konuştu.
“ÇİN’LE UYANIYOR, AMERİKA’YLA YATIYORUZ”
Bir Türkiye markası olarak dünyanın 130 ülkesine ihracat gerçekleştirmenin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Güler, “Çin’den Amerika’ya, Almanya’dan Brezilya’ya kadar, yatak sektörüne vakıf birisi Elektroteks’i tanır. Avrupalı üreticilerle benzer fiyatlarda ürünlerimizi satıyor ve onlardan daha teknolojik ve iyi hizmet veriyoruz. Sektörümüzde iyi makine yapmanın yanı sıra, kaliteli hizmet de sunmanız ve müşterinizin size 24 saat ulaşabilmesi gerekiyor. Bizim telefonlarımız 24 saat açık. Bu yüzden Çin’le uyanıyor, Amerika’yla uyanıyoruz diyebilirim” şeklinde konuştu.
Elektroteks’in gelecek dönem hedeflerinden de bahseden firmanın Genel Müdürü Osman Güler, “Daha önce NİLTİM’deydik, oradan Çalı’ya geçtik. Bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce Matbet de şu anda Kayapa OSB’de faaliyet gösterdiğimiz 15.000 m2’lik fabrikaya geldik. Şu anda toplamda 180 kişilik bir kadromuz var. Bu tesisin uzun süre ihtiyaçlarımızı karşılayacağını düşünüyorduk, fakat Amerika’da ciddi işler alınca yeni bir fabrikaya gereksinimi doğdu. Aldığımız yatırım teşvikiyle beraber, İrfaniye Gökçeköy’deki TAMEK fabrikasını aldık. Bu tesisimiz de tam kapasite çalışmaya başlayınca, şu anda aylık 1- 1.5 milyon Euro olan ihracatımızı ayda 2,5 milyon Euro’ya ve 260’dan fazla çalışan sayısına ulaşacağımızı düşünüyorum. Şu anda Bulgaristan’da da bir fabrikamız var. Bunun yanı sıra Amerika’da New Jersey’deki fabrikamız da faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.
Gösterdikleri başarının dünya çağında dikkat çektiğini de söyleyen Güler, 2 yıl önce bir yabancı firmanın Elektroteks’i satın alma teklifini kabul etmediklerini dile getirdi.
Türkiye yatak sektörünün, dünyada en iyi üç ülkeden biri konumunda olduğunu kaydeden Güler, “Yatak üretimi, malzeme ve makine tedarikinde dünyada en iyi ülkelerden biriyiz. Fakat sektörümüzde birliktelik yaratmak adına bir sivil toplum kuruluşu kurma isteğimiz var. Bizim faaliyet gösterdiğimiz alandaki insanlar birbiriyle kenetlenmiş ve birbirlerinin iyilikleri için çalışıyorlar” diye konuştu.
Aynı zamanda Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Osman Güler, iş hayatının yanı sıra, sosyal sorumluluk projeleriyle de yakından ilgilendiğini belirtti. Güler, “Öğrencilerimize, hastalarımıza ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza elimden geldiğince destek vermek istiyorum. Ben bir iş adamı olarak, topluma faydalı işlere de imza atmak istiyorum. En büyük hayallerimden biri de okul yapmak” diyerek sözlerini tamamladı.